"Оскар-2024": перемога "20 днів у Маріуполі", тріумф "Оппенгеймера"

В Лос-Анджелесі, в кінотеатрі "Долбі" пройшла 96-та церемонія вручення премії "Оскар". Додатковим стимулом для українців, якщо не дивитися трансляцію вночі, то як мінімум швиденько прочитати стрічку новин вранці була номінація стрічки "20 днів у Маріуполі" в категорії "Найкращий документальний повнометражний фільм". Режисер Мстислав Чернов разом із продюсерами Мішель Мізнер та Рейні Аронсон-Рат перемогли в цій категорії, що принесло Україні перший "Оскар" в історії премії. 

У своїй потужній промові Мстислав Чернов, серед іншого, сказав: "Можливо я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що я не хотів би робити цей фільм. Я хотів би поміняти це на те, щоб Росія не нападала на наші міста. Я віддав би це, щоб Росія не вбивала десятки тисяч українців, щоб вони звільнили всіх полонених". 

Ця нагорода не привід для радості, враховуючи, що отримана вона за фільм про величезну трагедію, але привід для гордості та вдячності: авторам стрічки, які створили документ, свідоцтво про війну та воєнні злочини, та воїнам ЗСУ, які змогли стримати російську орду, щоб вона так само як Маріуполь не знищила інші українські міста.

"Оскар" для "20 днів у Маріуполі" не став великим сюрпризом. Великим сюрпризом було б, якби фільм не отримав премію, оскільки крокував він до неї впевнено: Мстислав Чернов разом, Мішель Мізнер та Рейні Аронсон-Рат стали лауреатами премії "БАФТА", сам Чернов отримав премію Гільдії режисерів США. 

Не було великих несподіванок і серед інших категорій. Втім, вони і не передбачалися. Найкращим фільмом року було названо "Оппенгеймер", найкращим режисером — Крістофера Нолана, найкращим актором — Кілліана Мерфі ("Оппенгеймер"), найкращою акторкою — і тут зберігалася невеличка інтрига — Емму Стоун ("Бідолашні створіння"), найкращим актором другого плану — Роберта Дауні-молодшого ("Оппенгеймер"), найкращою акторкою другого плану — Да'Він Джой Рендольф ("Залишенці").  

Загалом у "Оппенгеймер" сім перемог з 13 номінацій. У стрічки Йоргоса Лантімоса "Бідолашні створіння" — 4 статуетки з 11 можливих. 

Найкасовіший фільм 2023 року "Барбі" переміг всього в одній пісенній номінації (Біллі Айліш з братом Фінеасом). 

Нагорода за найкращий повнометражний анімаційний фільм трішки несподівано відійшла до японського майстра Хаяо Міядзакі ("Хлопчик та чапля"). 

У "Зони інтересу" Джонатана Ґлейзера дві нагороди за "Найкращий міжнародний художній фільм" та за звук. 

Сама ж церемонія запам'яталася голим виходом Джона Сіни (він прикривався конвертиком з ім'ям переможця), крінжовими діалогами тих, хто оголошував номінантів та переможців, непоганим конферансом Джиммі Кіммела (його критикував онлайн Дональд Трамп), зворушливим виходом японців з фільму "Годзілла: Мінус один" (вони отримали перший в історії своєї країни "Оскар" за спецефекти).   

З повним списком номінантів та переможців можна ознайомитись тут

 

oscar

26.04.2024
Опубліковано трейлер фільму "Ти мене любиш?" — другої повнометражної роботи режисерки Тоні Ноябрьової й разом із тим автобіографічної історії дорослішання 17-річної дівчини, на ім'я Кіра. Остання — те...
Далее
25.04.2024
Опубліковано трейлер фільму "Дотик" — нової роботи відомого ісландського режисера Бальтасара Кормакура, відомого за стрічками "Еверест" (про застряглих на Евересті Джейка Джилленгола та Джоша Броліна)...
Далее
25.04.2024
А ще Аарон Тейлор-Джонсон. Про це повідомляє Variety. Фільм Денні Бойла "28 днів по тому" 2002 року вже давно став сучасною класикою та зайняв своє — високе — місце в рейтингу найкращих зомбі-горо...
Далее