Оскар-2024: слова переможця в категорії "Найкращий міжнародний фільм" обурили Американський фонд жертв Голокосту

Постоскарівська метушня триває. Українців справедливо обурив той факт, що нагородження і промову Мстислава Чернова вирізали з міжнародної версії церемонії. Американський фонд жертв Голокосту (The Holocaust Survivors’ Foundation USA) обурився промовою британського режисера Джонатана Ґлейзера, яку він зачитав, отримуючи нагороду за "Найкращий міжнародний фільм".  

Ґлейзер зняв квазідокументальну історичну драму "Зона інтересу" — про сім'ю коменданта Аушвіца, членам якої зовсім не заважає той факт, що живуть вони стіна до стіни із пекельним закладом, де щодня вбивають тисячі невинних людей. 

Зрозуміло, що режисер у своїй промові торкнувся теми сучасного стану справ в Ізраїлі та секторі Газа. Ось що він сказав на "Оскарі": "Наш фільм показує, до чого призводить дегуманізація у найгіршому вигляді. Вона сформувала все наше минуле і сьогодення".

Режисер продовжив більш контроверсійно: "Ми [з продюсером Джеймсом Вілсоном] стоїмо тут, як люди, які спростовують своє єврейство та Голокост, який був викрадений окупацією, яка призвела до конфлікту для стількох невинних людей чи то 7 жовтня в Ізраїлі, чи то під час поточного нападу у Газі — усі жертви цієї дегуманізації. Як нам протистояти цьому?".

Той факт, що Ґлейзер поставив в один ряд ізраїльтян та палестинців та взагалі натякнув на окупацію Ізраїлем Палестини й обурив Американський фонд жертв Голокосту.

У відкритому листі, опублікованому на сайті організації, голова фонду 94-річний Девід Шектер, який пробув майже 3 роки в Аушвіці написав: "Ви зняли фільм про Голокост та отримали "Оскар". І ви єврей. Добре для вас. Але ганебно для вас дозволяти собі говорити від імені шести мільйонів євреїв, у тому числі півтора мільйона дітей, які були вбиті виключно через приналежність до єврейського народу".

Шектер додав: "Вам має бути соромно за використання Аушвіца для критики Ізраїлю. Якщо у вашій свідомості створення, існування та виживання держави Ізраїль як єврейської держави прирівнюється до "окупації", то ви, очевидно, нічого не навчилися зі свого фільму".

 

26.04.2024
Фільм "Я, «Побєда» і Берлін" поставлений Ольгою Ряшиною за мотивами однойменної повісті Кузьми Скрябіна вийшов в український прокат 14 березня й зібрав не соромні 56 мільйонів гривень в нашому прокаті...
Далее
26.04.2024
У березні стало відомо, що довга публічна відсутність дружини принца Вільяма Кейт Міддлтон була пов'язана із лікуванням онкологічного захворювання, яке в неї було діагностовано ще торік. Можливо присв...
Далее